Πώς να φτιάξεις εύκολα τα δικά σου σαπούνια;

Ίσως η παρασκευή σαπουνιού να ακούγεται κάτι δύσκολο, που απαιτεί μια κάποια γνώση. Υπάρχουν, ωστόσο και εύκολες συνταγές, που στην ουσία δεν στηρίζονται στην παρασκευή της σαπουνόμαζας, αλλά στην προσθήκη σε αυτήν όλων εκείνων των συστατικών που θα μετατρέψουν την βάση του σαπουνιού σε ένα handmade προϊόν. Έτσι, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της έτοιμης σαπουνόμαζας, την οποία είναι πολύ εύκολο να βρείτε σε καταστήματα με υλικά για καλλυντικά ή ακόμα πιο εύκολα σε ελληνικά καταστήματα στο ίντερνετ, θα κάνετε τα δικά σας ξεχωριστά σαπούνια. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα σε αυτά υλικά όπως το μέλι, η κανέλα, η λεβάντα, το κερί μέλισσας, μπαχαρικά, βρώμη, ελαιόλαδο και να δημιουργήσετε έτσι ένα σαπούνι που καλύπτει πλήρως στις ανάγκες σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι πολλή φαντασία! Να μία πρώτη πολύ εύκολη συνταγή!

Συστατικά

  • 1 κιλό βάση σαπουνιού (είναι πολύ εύκολο να την βρούμε με λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ) εξαιρετική είναι αυτή με το κατσικίσιο γάλα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας σπόρους τριμμένης λεβάντας
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού

Εκτέλεση

 

Κόβουμε την βάση σαπουνιού σε μικρά κομμάτια, έτσι θα λιώσει πολύ πιο εύκολα. Έχουμε δύο επιλογές, είτε την τοποθετούμε σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει, είτε χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία με το λιώσιμο σοκολάτας. Παίρνουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και το πιέζουμε ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά υγρά.  Αφού λιώσει η βάση του σαπουνιού, τοποθετούμε γρήγορα τα υλικά και ανακατεύουμε. Πρώτα τα αιθέρια έλαια, το μέλι και μετά τα στερεά. Αν δούμε ότι έχει πήξει πολύ, δεν είναι κακό να το ξαναβάλουμε να λιώσει, με προσοχή, όμως μην καεί. Με γρήγορες κινήσεις βάζουμε το μείγμα σε ένα καλούπι σιλικόνης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο όπως αυτό της φωτογραφίας, ιδανικές είναι και οι φόρμες σιλικόνης για  κέικ. Θα χρειαστούν περίπου 3-4 ώρες ώστε το μείγμα να κρυώσει εντελώς. Αυτό είναι πολλές φορές σχετικό γιαυτό μην βιαστείτε να το βγάλετε από τις φόρμες. Πιέστε τις φόρμες για να βγουν και έτοιμα! Τα πρώτα δικά σας σαπούνια! Μπορείτε τώρα να τα διακοσμήσετε όπως θέλετε και να δημιουργήσετε δωράκια.

Tip: Στα μικροκύματα βγάζουμε ανά 30 δεύτερα και ανακατεύουμε ώστε να μην καεί.

Fact: Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε αν θα χαλάσουν τα φρέσκα υλικά που έχουμε προσθέσει στο σαπούνι μας, η γλυκερίνη που υπάρχει μέσα στη βάση θα φροντίσει για την συντήρηση της φρεσκάδας των υλικών του σαπουνιού μας.