Φωτογραφίες σε καμβά!

Έψαξα πολύ για οδηγίες ή βιντεάκια που να δείχνουν κάτι τέτοιο και πραγματικά βρήκα πολλά,κυρίως από ξένα bloggs.Εκεί όμως χρησιμοποιούν υλικά που είναι δύσκολο να έχουμε εμείς στην Ελλάδα.
Η πραγματική ενσωμάτωση φωτογραφίας σε καμβά,θέλει ένα ειδικό τζελ( που ούτε λόγος για να το βρω εδώ που μένω),και μια συγκεκριμένη κόλλα που χρησιμοποιούσαν όλοι,μα όλοι, την ίδια.
(Επειδή δεν έχω πρόσβαση σε μαγαζιά με είδη χόμπι της Αθήνας ,αν υπάρχουν αυτά τα υλικά,θα ήθελα πολύ να το ξέρω και ίσως πολλοί ακόμα που θα ενδιαφερθούν.)
Μετά λοιπόν από τις διάφορες πληροφορίες που πήρα,έχω να σας παρουσιάσω την δική μου εκδοχή,την εμπειρία μου,τα λάθη προς αποφυγήν και πολλές φωτογραφίες με το κάθε στάδιο ξεχωριστά!Φτιάξτε καφέ και στρογγυλοκαθήστε γιατί έχουμε πολλά να πούμε!!!
Αυτά θα είναι όλα τα υλικά μας.
Είναι σημαντικό να ξέρετε από την αρχή το μέγεθος του καμβά που θα χρησιμοποιήσετε για να εκτυπώσετε ανάλογα και την φωτογραφία σας.Πρέπει να σας πω ότι ο εκτυπωτής μου είναι ένας απλός εκτυπωτής και όχι λέιζερ.Εκτυπώστε την φωτογραφία σας έγχρωμη ή ασπρόμαυρη,δεν έχει σημασία,ότι σας αρέσει.Θέλουμε ένα μεγάλο πινέλο με μαλακή τρίχα(για να μην μας κάνει γραμμές η κόλλα-θα δείτε αργότερα τι εννοώ)και μαύρη ακρυλική μπογιά ή ότι άλλο χρώμα σας αρέσει για το φόντο του καμβά σας.Επίσης θέλουμε  κόλλα ατλακόλ (να έχετε μπόλικη αν θέλετε να φτιάξετε πολλές φωτογραφίες.)
Ένας τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι να βάψουμε πρώτα τον καμβά μας γύρω απ’ την φωτογραφία και λίγο πιο μέσα.Καλό είναι να βάλουμε πάνω την φωτογραφία και μ’ ένα μολύβι να σχεδιάσουμε ακριβώς που πρέπει να χρωματίσουμε.

Χρωματίζουμε καλά στο πάνω μέρος και στα πλάγια του καμβά.

Το αλουμινόχαρτο που βλέπετε από κάτω,ξεχάστε το!Καλύτερα να βάλετε λαδόκολλα γιατί το αλουμινόχαρτο κολλάει στον καμβά και δεν υπάρχει λόγος να παιδευόμαστε!
Στην συνέχεια θα περάσουμε κόλλα με το πινέλο μας στο λευκό μέρος του καμβά.
Θα βάλουμε κόλλα και κάτω απ’ την φωτογραφία.
Για τον  καμβά και την φωτογραφία μπορούμε ν’ αραιώσουμε  την κόλλα με λίγο νερό για να δουλεύεται πιο εύκολα.Όχι πολύ όμως και νερουλιάσει.

Κολλάμε την φωτογραφία στον καμβά.Για να πατήσουμε την φωτογραφία να κολλήσει,θα πάρουμε ένα μεγάλο χαρτί,θα το βάλουμε πάνω από την φωτογραφία και μ’ ένα πανί θα περάσουμε από πάνω σκουπίζοντας, για να φύγει η περιττή κόλλα και να κολλήσει καλά η φωτογραφία μας.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Πρέπει να περάσουμε ένα καλό στρώμα κόλας πάνω από την φωτογραφία για να την προστατέψουμε,για να γίνει σαν ένα με τον καμβά και να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Το πιο δύσκολο είναι να πετύχουμε μια καλή μίξη κόλλας και νερού για να έχουμε μια κόλλα που να δουλεύεται εύκολα.Αν δεν την αραιώσουμε, είναι τόσο πηχτή και σκληρή που είναι δύσκολο να την απλώσουμε στην φωτογραφία.Αν την αραιώσουμε περισσότερο από το κανονικό,τότε είναι που θα μας αφήνει φουσκάλες και γραμμές και το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό…
Σ’ αυτήν την φωτογραφία πέτυχα μια καλή αραίωση.
Όταν στέγνωσε ήταν έτσι.

Δείτε και κάποιες άλλες προσπάθειες για να καταλάβετε τι εννοώ.

Εδώ η κόλλα είναι πάρα πολύ αραιωμένη!

Δείτε πως έγινε αυτή όταν στέγνωσε.Είχε πολλές φουσκάλες και γραμμές.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο μην ανησυχήσετε!Υπάρχει λύση.
Πάρτε ένα πινέλο,βουτήχτε το στο νερό και αρχίστε να βγάζετε την κόλλα σιγά σιγά.Θα σκουπίζετε με ένα πανί και αν θέλει κι άλλο ,θα επαναλάβετε.
Δείτε πως το έκανα.

Είναι απορίας άξιο πως δεν χάλασε η φωτογραφία!
Κι όμως δεν έπαθε τίποτα και η κόλλα έφυγε όλη!

Τελικά αυτές τις δύο που μου βγήκαν χάλια και τους αφαίρεσα την κόλλα, τις άφησα έτσι!Αν θέλετε μπορείτε να μην περάσετε καθόλου σ’ αυτό το στάδιο και να μην μπείτε καν σ’ αυτήν την διαδικασία.Είναι πολύ όμορφο κι έτσι και πιο φυσικό γιατί βλέπεις την φωτογραφία πιο ζωντανή.
Εμένα μ’ αρέσει να δοκιμάζω διάφορα και να έχω την σχετική εμπειρία γι’ αυτό και δοκίμασα όλες τις εκδοχές!!Είμαι και λίγο πεισματάρα η αλήθεια…!

Αυτή λοιπόν είναι η βασική διαδικασία για να έχουμε σε καμβά τις αγαπημένες μας φωτογραφίες.Υπάρχει όμως και άλλος ένας τρόπος.
Να κολλήσουμε την φωτογραφία πριν βάψουμε τον καμβά,όπως έκανα στην παρακάτω εικόνα.

Επίσης εδώ είχα μια πετυχημένη αραίωση και πολύ καλό αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια έβαψα γύρω από την φωτογραφία πολύ προσεχτικά να μην την λερώσω με το χρώμα.

Πάμε τώρα στην διακόσμηση του καμβά!
Αν η φωτογραφία σας πέσει μεγάλη και δεν σας αρέσει να δείχνει πολύ έντονο το φόντο με αποτέλεσμα να “σκεπάζει”την φωτογραφία,μπορείτε να την διακοσμήσετε με πολλούς τρόπους και διάφορα υλικά.Εγώ χρησιμοποίησα αυτήν την πάστα που κάνουμε τα διαχωριστικά όταν βάφουμε σε γυαλί.(Πείτε μου πως ακριβώς το λένε γιατί δεν ξέρω να το λέω…!)

Κάνουμε ότι σχεδιάκι μας αρέσει,αφηρημένα είναι το καλύτερο!Μπορούμε αν θέλουμε να κολλήσουμε χάντρες,λουλουδάκια,στρας!Αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό στάδιο αυτής της κατασκευής!

Αυτό ήταν!!!
Δοκιμάστε το,κάντε τις δικές σας δοκιμές,δοκιμάστε το και με έγχρωμες φωτογραφίες με ένα συγκεκριμένο θέμα,ας πούμε στην θάλασσα ή στην εξοχή,δοκιμάστε διαφορετικά χρώματα για το φόντο ή αφήστε το λευκό και κολλήστε κοχύλια ή πετρούλες!Είναι άπειροι οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε!!

Πηγή : https://lamproukam.blogspot.com.cy